Människor...
vi är stressade varelser som alltid gör våra problem större än de faktiskt är... Här på Jultorp är det inte så, om man har ett problem här så löser man problemet och sen är det ute ur världen. Problemlösning. Hästarna stöter på ett problem och löser det sinsemellan på en gång, utan att dra in nya parter i problemet, som vi människor alltid gör. Hästar är inga långsinta djur. Efter lite diskussionsfilosoferande med Sofia har vi kommit på att hästar ser aldrig problem som problem. De ser det som uppgifter och det är deras natur att lösa uppgiften utan att dra det ett steg, tre steg och sjutton steg längre som vi människor alltid gör.
På Jultorp Ranch har man kommit på att den bästa hästhanteringen sköts på hästarnas vis. Man löser uppgiften och går vidare till nästa uppgift, utan att älta det väldigt länge efteråt. Natural Horsemanship.. Det är den hästhanteringen vi ska sträva efter, en naturlig hästhantering som egentligen betyder att vi ska göra det så naturligt för hästen som möjligt, att den ska få utöva sina naturliga beteenden så mycket som möjligt och gör vi det så har vi inga problem längre.. Vi har bara uppgifter.
Jag har märkt här att gör man bara saker RÄTT, vilket är ett väldigt relativt uttryck - westernfolket har med indianernas hjälp kommit på hur man gör RÄTT. Därför är deras hästar alltid lugna, coola och de litar på sin ledare och det är det som det klassiska hästfolket vill ha, problemet är att de gör fel. Jag har lärt mig en sak på denna praktiken.. Det finns så många som tror att de har auktoritet över sin häst men egentligen så gör hästen bara rätt när det behagar denne och människan lever med det för hästen gör ju s.k. rätt mestadels av tiden. Problemet, ja just det, problemet, ligger i att vi människor väldigt lätt ser optimismen i det felaktiga och nöjer oss med något som är bekvämt, tills ett problem uppstår.
När det kommer till begreppet utlärande, så är det vanligaste felet människan gör när de ska lära ut, även jag, är att man använder "jag kan men inte du"-attityden vilket gör att eleven reagerar inte på ditt budskap, eleven reagerar på din attidyd och antingen sväljer eleven sin reaktion samt väljer att nicka och le istället för att ställa en följdfråga på ditt budskap och faktiskt lära sig. Pedagogik. Detta måste man även ha i sin hästhantering. Hur kommer hästen reagera på ditt budskap? Kommer hästen att säga till att du gör fel (busa/stöka/vara olydig) eller kommer hästen - som är vanligt i den klassiska hästhanteringen - att nicka och le men vara undergiven och nedtryckt (alternativt en stum häst)? Eller kommer hästen att ta in ditt budskap och skolas?
Den ursprungliga hästens natur säger att den ska säga till när något är fel, alternativt fly, men våra "vanliga" hästar är så nedtryckta och stumma att de inte känner när en nybörjarelev drar hårt i tyglarna eller skänklar och sparkar på den. Hästen är så tvingad att passa in i vårt system som vi tycker är "rätt", men istället ska vi anpassa oss efter hästens natur och ta en ledarposition samtidigt som vi försöker tala hästens språk. Detta har Lollo själv berättat för mig, och som den sprillans nya svamp jag känner mig som suger jag i mig all information jag kan för att kunna tillämpa detta på andra hästar. Det spelar ingen roll vad jag lär mig i praktiken så länge jag inte lär mig varför jag ska göra som jag gör i praktiken.
Lollo berättade för mig om gångarterna man har med en häst när man leder den i ett grimskaft. Man har två gångarter; lugn eller auktoritär. Den auktoritära gången ska vara bestämd, hård, ledande och den ska berätte för hästen vilken uppgift denne har. Den lugna gången ska även den vara självsäker men inte arbetande eller fysiskt energisk vilket gör att hästen slappnar av och vet att den för tillfället är "ledig" och utan uppgift. Om du inte har en auktoritär gång så litar inte hästen på att du vet vad du gör och vet du inte vad du gör tar hästen till sin flyktinstinkt. Så länge du inte kan få hästen att lita på dig så kan du inte vara säker på att du förebygger en eventuell olycka. Säkerhet. Det är att vara säker på vad man gör och hur man gör.
Allt jag skriver nu finns såklart redan nedskrivet i alla böcker och filmer som finns om naturlig hästhantering, men det handlar ju också om att jag ska ta in det och faktiskt förstå det själv för att kunna tillämpa det.
Thank you for listening. Over and out.
onsdag 27 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Säkerhet är en av de viktigaste sakerna tycker jag, du måste ha en säkerhet som ledare, auktoritär om man så vill, för att hästen ska finna trygghet.
SvaraRaderaDet är många som tror att de är ledare över sin häst fast den som du skriver bara gör som den vill just då, problemen kommer förr eller senare i ett sånt fall.
Däremot tycker jag inte om att man delar upp det i "vanlig hästhantering" och "icke vanlig" hästhantering, tycker att man ska närma sig varandra där. Utgå från hästens naturliga beteende torde vara det självklara i all hästhantering enligt mig.